Zaključak Vlade o popuštanju mjera

Objavljeno: 2. svibnja 2020. u kategoriji

Vlada RH na je na jučerašnjoj sjednici donijela zaključak o postupnom popuštanju mjera zabrane i ograničenja rada koji će ići uz nastavak strogog pridržavanja epidemioloških mjera. To se odnosi na mjere fizičkog distanciranja i pojačane higijenske mjere“, poručio je Plenković.

Predsjednik Vlade pojasnio je da će se ponovno pokretanje gospodarskih i drugih aktivnosti odvijati u tri faze.

Prva faza – otvaranje trgovina, gradskog prijevoza, treninga 

Prva faza počinje u ponedjeljak 27. travnja.

1.    Prvo, omogućuje se rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine, osim onih koji posluju unutar trgovačkog centra

2.    Drugo, omogućuje se nastavak rada svim poslovnim subjektima koji obavljaju uslužne djelatnosti, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, i to uz poštovanje mjera fizičke udaljenosti (npr. postolar, krojač, izrada ključeva, poslovnica turističkih agencija, foto studio…)

3.    Treće, uvode se javne gradske i prigradske prijevozne linije i brzobrodske linije za otoke koji nisu povezani trajektnom linijom.

4.    Četvrto, omogućuje se rad knjižnica, muzeja, galerija, antikvarijata i knjižara

5.    Peto, omogućuju se treninzi športašica i športaša I. i II. kategorije u pojedinačnim športovima te seniorskim športskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja

6.    i šesto, omogućuje se provedba državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika

Druga faza – puni rad zdravstvenog sustava, frizera, kozmetičara, brijača
„U nadi da će se prva faza pokaže uspješnom i uz pridržavanje mjera da ne dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, slijedi druga faza od 4. svibnja“, kazao je premijer.

 1. Prvo, omogućit će se rad javnog zdravstvenog sustava u punom opsegu, osim iznimki u skladu s mjerama Ministarstva zdravstva.
 2. Drugo, omogućit će se rad privatnog zdravstvenog sustava u punom opsegu uz poštovanje svih posebnih epidemioloških mjera.
 3. i treće, omogućit će se rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju uslužne djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, ali uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera, kako bi se zaštitili i radnici i klijenti (to se, primjerice, odnosi na kozmetičare, pedikere, brijače i frizere).

Treća faza – okupljanja do 10 osoba, rad trgovačkih centara, vrtića, razredne nastave
Treća faza predviđena je za 11. svibnja.

 1. Prvo, omogućit će se okupljanja do 10 osoba na jednom mjestu, uz poštovanje mjera fizičke udaljenosti
 2. Drugo, omogućit će se rad trgovačkih centara uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera
 3. Treće, omogućit će se rad predškolskih ustanova i razredne nastave od 1. do 4. razreda te posebnih razrednih odjela i rad s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi
 4. Četvrto, omogućit će se održavanje laboratorijskih, umjetničkih i kliničkih vježbi te praktični rad u malim grupama u visokom obrazovanju
 5. Peto, uvodit će se međužupanijske prijevozne linije i linije domaćeg zračnog prijevoza
 6. Šesto, omogućit će se rad ugostiteljskih objekata isključivo na vanjskim prostorima i terasama uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera
 7. Sedmo, omogućit će se rad ugostiteljskih objekata u smještajnim kapacitetima samo za korisnike smještaja
 8. Osmo, omogućit će se rad nacionalnih parkova i parkova prirode
 9. i konačno,  proširit će se uvjeti za izdavanje e-propusnica

 „Sve tri faze pretpostavljaju primjenu i strogo pridržavanje tzv. horizontalnih mjera“, poručio je premijer.

 1. Prvo, nastavak pridržavanja svih mjera fizičke udaljenosti, najvišeg higijenskog standarda i dezinfekcije prostora
 2. Drugo, nastavak pridržavanja obveze poslodavaca da osiguraju uvjete rada sukladno epidemiološkim mjerama te omoguće rad od kuće gdje je to moguće, organiziraju sastanke na daljinu i zabrane dolazak na radno mjesto radnicima s tjelesnom temperaturom i respiratornim sindromima
 3. Treće, nastavak zabrane održavanja javnih događaja i velikih okupljanja
 4. Četvrto, preporučuje se nošenje platnene maske za lice u trgovinama i javnom prijevozu. U tu svrhu će Hrvatski zavod za javno zdravstvo izraditi i objaviti precizne upute o korištenju maski za lice, zaštitnih i medicinskih maski.
 5. Šesto, preporučuje se osobama starije životne dobi, osobama s kroničnim nezaraznim bolestima te ostalima osobama s povećanim rizikom od zaraze bolesti COVID-19 da ostanu kod kuće i što manje se izlažu mogućnosti zaraze, jer su oni najosjetljivija skupina.

 6.   Hrvatski zavod za javno zdravstvo će zajedno sa Stožerom civilne zaštite Republike Hrvatske izradit će preporuke i upute koje će se odnositi:

–         o broju i zadržavanju ljudi u zatvorenim prostorijama prema kvadraturi objekta

–         za dvosmjensko radno vrijeme u trgovinama

–         za obavljanje poljoprivrednih aktivnosti

–         za održavanje državne mature od 8. do 29. lipnja 2020.

–         i za održavanje vjerskih okupljanja od 2. svibnja 2020. nadalje.

Pravila privatnosti © 2019. UO Rovinj