Obavijest ugostiteljima vezano za nove cijene ugostiteljskih terasa

Objavljeno: 22. svibnja 2015. u kategoriji


HRVATSKA OBRTNIČKA KOMORA
OBRTNIČKA KOMORA ISTARSKE ŽUPANIJE
UDRUŽENJE OBRTNIKA ROVINJ
 
Broj: 07/03-015.
Rovinj, 03.04.2015.godine
 
 
 
 
 
Poštovani!
 
 
 
Nakon što smo u više navrata postupili u pisanom obliku, obrativši se gradu Rovinju – Rovigno sa našim zaključcima i prijedlozima koje smo donijeli na našim sjednicama Ceh-a ugostitelja i turističkih djelatnika dana 11. prosinca 2014. i 12. ožujka 2015.godine, a sve  vezano za novu Odluku o javnim površinama koje je Gradsko vijeće Rovinja – Rovigno donijelo 17. prosinca 2014.godine, dužni smo Vas obavijestiti da smo nakon učestalih protesta zbog načina i vremena donesenih izmjena, osobito za novoformirane zone i cijene koje su zbog toga povećane u raznim postocima i koje nekima znače preko sto postotnog rasta cijena za korištenje ugostiteljskih terasa, organizirali dvije sjednice Ceh-a i dva puta razgovarali osobno sa Gradonačelnikom Rovinja – Rovigno.
Na prvoj sjednici Ceh-a sudjelovali su i visoko pozicionirani Gradski službenici, kojima je jasno stavljeno do znanja da je način usvajanja tako važnih dokumenata na Gradskom vijeću nedopustiv, da je zbog dosadašnjeg povjerenja i suradnje trebalo imati više razumijevanja za poteškoće obrtnika, te da se cijene nisu smjele uvećati više od deset posto. Zone za obračun cijena su prema tome trebale ostati iste.
Nazočni Gradski službenici su ostali bez odgovora pa smo sukladno tome pozvali Gradonačelnika na razgovor, na što je On pozitivno odgovorio u dva navrata radi našega nepopuštanja u argumentiranju razloga neslaganja sa enormnim povećanjem cijena i promjenom zona prema novoj Odluci.
Na oba sastanka sa Gradonačelnikom naši razlozi su bili prevelika opterećenost obrtnika (dvjesto pedeset četiri razna davanja i obveze) i činjenica da se cijene nisu mijenjale od 2006.godine, te da je takvo povećanje ogromno i naglo.
Drugi sastanak sa Gradonačelnikom je obilovao nizom teških riječi i na granici prekida suradnje, jer su naši predstavnici jasno dali do znanja da svi koji su predlagali i radili takav sadržaj nove Odluke nisu dovoljno svjesni u kakvoj su situaciji gospodarstvenici danas i činjenice da upravo oni a ne netko drugi za njih, svojim obiteljima i radnicima moraju osigurati osnovne životne uvjete a to su sigurne plaće i doprinosi. Veliki broj obrtnika ugostitelja s pravom postavlja pitanje kako i dali će opstati sutra. Zahtijevano je da zone ostanu iste, te da se cijene zbog Gradskih razloga povećaju za najviše trideset posto.
Gradonačelnik je kratko ponovio stanovište Grada Rovinja Rovigno da su napori i troškovi u predstavljanju Grada kao prestižne turističke destinacije visoki, popraćeni velikim financijskim davanjima, da su se u tom kontekstu uložila velika sredstva u infrastrukturu i da Grad bude ugodno mjesto za življenje.
Dotiraju se velika financijska sredstava za brigu o djeci i mladima, svima se osiguravaju uvjeti života iznad mogućnosti, učestvuje se u nizu projekata koje grad Rovinj – Rovigno stavlja u poziciju cjelogodišnje turističke destinacije, a Država je uskratila našu lokalnu upravu za 27,7 milijuna kuna, što ne daje nikakvu mogućnost Gradu osim traženja novih izvora osiguranja sredstava za niz projekata koji će potvrditi položaj grada Rovinja – Rovigno, kao visoke turističke destinacije, te poželjnog mjesta za boravak i življenje.
Iz navedenog razloga nisu prihvatili niti jedan zahtjev za Izmjenu i nadopunu Odluke o javnim površinama i u tome su čvrsti i jedinstveni.
Žao nam je da Vas moramo obavijestiti o takvom razvoju događanja i priznajemo da smo i mi zatečeni takvim postupkom i odnosima Grada, ali očito kod donašanja takvih prijedloga imali su raniji dogovor i jedinstvo, na koje mi nismo mogli bitnije utjecati.
U interesu dalje dobre suradnje molimo Vas da nam dostavite Vaše podatke o elektroničkoj pošti na naš E-mail: uo.rovinj@hok.hr; gdje i kako bismo Vas u buduće mogli pravovremeno obavještavati o novinama u Zakonskoj regulativi i postupcima Lokalne uprave.
Radimo na ostvarivanju WEB stranice Udruženja na koju ćete se uvijek moći obratiti i iznositi svoje utiske, prijedloge i mišljenja o problematici.
 
Srdačan pozdrav.
 
 
 
Predsjednik,
 
 
Marino Deković
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pravila privatnosti © 2019. UO Rovinj