Zaključci sa sjednice Ceha prijevoznika UO Rovinja od 16.06.2020.

Objavljeno: 16. lipnja 2020. u kategoriji

Dana 16.06.2020. održana je sjednica Ceha prijevoznika koju je vodio predsjednik Ceha Roberto Vellico i sjednica Sekcije autotaksi prijevoza sa voditeljem Vladimirom Žagarom.

Na sjednici se raspravljalo o aktualnoj situaciji u prijevozu uslijed krize uzrokovane COVID-om 19. Liberalizacijom tržišta glede broja dozvola za autotaksi prijevoz nastao je i trenutni problem velikog broja taksista u odnosu na očekivani broj gostiju u gradu, te se očekuje veći pad prometa upravo u ovoj djelatnosti koja ovisi od turizma i s njim povezanim djelatnostima.

Što se tiče prijevoznika tereta, veliki je pritisak od strane prometne inspekcije koja ih pojačano kontrolira iako je očito da su i oni usredpandemije suočeni sa smanjenim obujmom rada, troškovima održavanja, očuvanja radnih mjesta te ih se na takav način dodatno financijski ugrožava. I dalje ostaje najveći problem prijevoznika tereta, pretovar, stoga bi trebalo izjednačiti odgovornost prijevoznika i nalogodavca kod prijevoza i pretovara robe (svi bi sudionici u pretovaru trebali snositi jednaku odgovornost).

Vellico ističe kad bi oba sudionika, kao što je to u ostalim susjednim državama,  snosila istu odgovornost za pretovar, prekršaja u tom pogledu bilo bi zasigurno manje, zapošljavao bi se veći broj vozača, a poslovanje za obije strane bilo bi zadovoljavajuće.  Ujedno sigurnost u prometu bila bi daleko veća te bi se same ceste manje opterećivale.

Zaključak:

• Traži se od Obrtničke komore istarske županije i Hrvatske obrtničke komore pokretanje postupka izjednačavanja prekršajne odgovornosti naručitelja i prijevoznika za pretovar

Pravila privatnosti © 2019. UO Rovinj