RJEŠENJA ZA PROBLEME S KOJIMA SE PRIJEVOZNICI SUSREĆU NA GRANIČNIM PRIJELAZIMA SA SLOVENIJOM

Objavljeno: 16. srpnja 2019. u kategoriji


Hrvatska obrtnička komora traži Ministarstvo da hitno uvaži rješenja za ublažavanje posljedica Odluke o zabrani korištenja pojedinih graničnih prijelaza s Republikom Slovenijom
U slučaju da se žurno ne iznađe povoljnije rješenje problema s kojima se trenutno suočavaju prijevoznici, Republika Hrvatska mora biti spremna na slovenske prijevoznike primijeniti recipročne mjere.
Nužno je domicilnim prijevoznicima omogućiti ublažavanje štete nastale ovom situacijom. Hrvatska obrtnička komora traži:
1. Hitno donošenje mjera reciprociteta. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture mora donijeti provedbeni akt kojim bi se, sukladno reciprocitetu slovenskoj Odluci, omogućilo graničnoj policiji RH da kažnjava i ne propušta u RH dio slovenskih prijevoznika.
 2. Hitno uvođenje trajektnih linija za hrvatske prijevoznike iz Splita, Zadra i Rijeke prema Italiji.
 3. Ulaganje dodatnih napora, kao što je obećano, da se olakša poslovanje prijevoznicima u smislu popusta na plaćanje cestarine putem ENC-a (isključivo za hrvatske prijevoznike), popuste na izmjenu guma, održavanje vozila, tehničke preglede i slično.
Zaključno, Hrvatska obrtnička komora stava je da je Odluka o zabrani korištenja pojedinih graničnih prijelaza sa Slovenijom posljedica ishitrenog pravilnika donesenog od strane Ministarstva mora, prometa i infrastrukture s ciljem da preusmjeri sav teretni prijevoz na autoceste i da za teretni prijevoz zatvori granični prijelaz Mursko Središće. Spomenuti je pravilnik, u obliku u kojem je donesen i sa svim odredbama o zabrani koje ga sačinjavaju, nužno staviti izvan snage.
Trenutna situacija u sektoru prijevoza zahtjeva hitno djelovanje jer svako odlaganje donošenja odluka stvara dodatnu štetu i trošak hrvatskom gospodarstvu.
Cjelovit dopis možete pročitati u nastavku.
Prijedlozi HOK_a_Odluka Slovenije o zabrani prijelaza pojedinih granica.pdf 927,70 kB
Izvor: www.hok.hr

Pravila privatnosti © 2019. UO Rovinj