ERASMUS+ PROJEKT MASTER5: RAZVOJ MODELA MAJSTORSKE ŠKOLE PUTEM REGIONALNOG POSLOVNOG PARTNERSTVO U STRUKOVNOM OBRAZOVANJU

Objavljeno: 16. srpnja 2019. u kategoriji

 

U prostorima Hrvatske obrtničke komore 3. srpnja održana je završna konferencija Erasmus+ projekta Master5. Cilj projekta bio je potaknuti razvoj i vidljivost strukovnog obrazovanja za odrasle na regionalnoj razini putem partnerske suradnje između obrazovnih institucija, poslovnih organizacija i socijalnih partnera te osmisliti i implementirati novi okvir za obrazovanje odraslih u obrtništvu s naglaskom na učenju temeljenom na radu.
Uz Hrvatsku obrtničku komoru, partneri projekta bili su Područna obrtnička i poduzetnička komora Krško, Općina Krško, Školski centar Krško – Sevnica, Obrtničko učilište, Regionalna razvojna agencija Bačka i Hrvatski gospodarski savez u Njemačkoj.
Sudionike konferencije pozdravio je predsjednik Hrvatske obrtničke komore, Dragutin Ranogajec, koji je naglasio važnost stvaranja pretpostavki za osnivanje majstorske škole čime bi se značajno utjecalo na stvaranje novih znanja i kulture mentorstva među obrtnicima što bi za krajnji rezultat imalo otvaranje novih radnih mjesta i rast gospodarstva.
U prvom dijelu konferencije partneri su predstavili projekt i projektne aktivnosti tijekom kojih se radilo na uspostavljanju pravnog i obrazovnog okvira za model majstorske škole u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji. Isto tako, predstavljen je kurikulum za majstorsko zanimanje autoserviser kao još jedan element u razvoju modela majstorske škole.
Nakon prezentacija održan je okrugli stol sa obrtnicima, predstavnicima komora i partnerskih organizacija. Tijekom rasprave na okruglom stolu sudionici su istaknuli važnost majstorske škole za potrebe obrtnika za kvalificiranom radnom snagom kao i jačanje suradnje između obrazovnog sustava i gospodarstva. Na kraju rasprave, sudionici su zaključili da je projekt osigurao kvalitetne osnove za uspostavu majstorske škole kao i unaprjeđenje majstorskih zanimanja u partnerskim državama.
Isto tako, 3. i 4. srpnja 2019. godine održan je završni partnerski sastanak na kojem su partneri raspravljali o aktivnostima koje je potrebno dovršiti prije kraja projekta te o pripremi završnog izvještaja.
Izvor: www.hok.hr

Pravila privatnosti © 2019. UO Rovinj