OIRA alat – procjene rizika za frizere

Objavljeno: 12. ožujka 2018. u kategoriji

Prvi hrvatski alat za frizere, objavljen je na mrežnoj platformi oiraproject, koju je razvila Europska agencija za zaštitu na radu.
Platforma je osmišljena kako bi omogućila stvaranje online interaktivne alate za procjenu rizika na bilo kojem jeziku na jednostavan i standardiziran način.Za korištenje je dostupan na poveznici:
https://oiraproject.eu/hr/oira-tools?text=&field_country[11]=11&sort=alphabetically
OiRA (Online Interactiv Risk Assessment – Internetska interaktivna procjena rizikaalati jesu besplatne internetske aplikacije, jednostavne za upotrebu, koje mogu pomoći obrtnicima da sami izrade procjenu rizika.
OiRA alat za frizere obuhvaćaju sve rizike s naglaskom na zaštitu od kemijskih štetnosti i zaštitu kože, a njime se predlažu rješenja i mjere za uklanjanje ili smanjivanje rizika.
Alat priprema poslodavce i radnike za procjenu rizika, pomaže u prepoznavanju rizika i izradi plana mjera za prevenciju mogućih opasnosti i zaštitu zdravlja radnika. Sastoji se od pet modula koji uključuju organizaciju i provođenje zaštite na radu, informacije o uvjetima rada, frizerske poslove, njegu kože i dr. Također navedene su i mjere zaštite od požara. Ako osim rizika navedenih u samom alatu postoji još izvora opasnosti, štetnosti i napora, oni se mogu dodati. Završno izvješće može se pohraniti i ispisati kao dokument procjene rizika, jednako kao i plan mjera.
Uz pomoć ovog alata, čija je upotreba jednostavna, mogu se poboljšati uvjeti rada u frizerskim salonima, čime se pridonosi zaštiti zdravlja radnika, njihovoj motiviranosti i radnoj sposobnosti.
Izrada procjene rizika može biti poprilično izazovna, a posebno za mikro i male poslodavce, kojima može nedostajati sredstava ili znanja o učinkovitom upravljanju sigurnošću i zdravljem na radu. OiRA alati vode poslodavce kroz postupak procjene rizika, u koju moraju biti uključeni i radnici, te ih ujedno i educiraju o zaštiti na radu – počevši od prepoznavanja i evaluacije rizika, preko donošenja odluka o preventivnim mjerama i njihovoj provedbi u cilju sigurnosti na radu i zaštite zdravlja radnika, do praćenja i izvješćivanja. Upravo u tom smislu cilj OiRA alata je omogućiti obrtnicima koji nikad nisu procjenjivali rizik ili to nisu napravili na sustavan i strukturiran način, da naprave prve korake u tom pogledu.
Jednostavan pristup, jednostavna i besplatna upotreba preduvjeti su za uspjeh OiRA alata i u Hrvatskoj, osobito s obzirom na činjenicu da je u sklopu OiRA zajednice izrađeno 138 OiRA alata za različita zanimanja iz ukupno 66 sektora, a koji se koriste u 17 europskih država, te su prevedeni na 15 jezika. Prvi OiRA alat namijenjen frizerima je dostupan, a Zavod za unapređivanje zaštite na radu planira ubrzanu izradu OiRA alata i za druge sektore.

Pravila privatnosti © 2019. UO Rovinj