„PAUŠALISTI“ DUŽNI OD 1.SRPNJA 2017. IZDAVATI RAČUNE PUTEM NAPLATNIH UREĐAJA

Objavljeno: 30. prosinca 2016. u kategoriji


 Novi Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom koji stupa na snagu početkom 2017. godine donosi nekoliko novina od kojih su najznačajnije:

– Ukida se status malog obveznika fiskalizacije, te se propisuje obveza fiskalizacije izdavanja računa putem naplatnih uređaja za sve obveznike fiskalizacije neovisno o tome jesu li paušalisti ili ne. Zbog potrebe da se paušalisti prilagode novom načinu izdavanja računa, a i zbog troškova nabave elektronikih naplatnih uređaja, paušalistima se omogućava razdoblje prilagodbe te trebaju od 1.srpnja 2017. godine izdavati račune putem elektroničkog naplatnog uređaja. Iznimno, uvezanom knjigom računa može se ko¬ristiti samo u slučaju kvara naplatnog uređaja ili ako nije moguće uspostaviti vezu za razmjenu podataka s Poreznom upravom. Do tog roka svi novi korisnici elektroničkih naplatnih uređaja za potrebe fiskalizacije trebat će od Financijske agencije nabaviti aplikativni certifikat za elektroničko potpisivanje elemenata računa i za identifikaciju prilikom elektroničke razmjene podataka s Poreznom upravom.


– Uvodi se obveza korištenja programskog rješenja koje će onemogućiti postupke kojima se izbjegava postupak fiskalizacije izdavanja računa odnosno kojima se onemogućava postupanje koje je u suprotnosti sa zakonskim propisima.


– Propisuje se novi način dostavljanja podataka u sustav fiskalizacije.
– Također i trenutni obveznici fiskalizacije se moraju do 31.07. uskladiti s novim načinom dostavljanja podataka.

 

Pravila privatnosti © 2019. UO Rovinj