Otvaranje obrta online – putem sustava e-građani

Objavljeno: 16. srpnja 2019. u kategoriji

 
Slikovni rezultat za e-obrt online otvaranje obrta
https://e-obrt.portor.hr/dokumenti/upute.pdf
Evo kako ćete to napraviti:

 1. Otvorite pristup sustavu e-Građani – ePass korisničko ime i lozinku možete besplatno dobiti u poslovnicama FINA-e ili možete koristiti pristupne podatake nekih banki, pošte i telekoma koje već imate. Cijeli popis možete pronaći na linku.

 1. Pokrenite otvaranje obrta u sustavu – u Osobnom korisničkom pretincu https://pretinac.gov.hr odite na Dostupne e-usluge i odaberite e-Obrt pod dijelom Poslovanje te potom Osnivanje novog obrta (detaljne PDF upute možete preuzeti tu)

 

 1. Ispunite osnovne podatke – puni naziv tvrtke odnosno obrta izgleda primjerice ovako “Kreativac, obrt za poslovne usluge vl. Ime Prezime, adresa sjedišta”, a skraćeni naziv “Kreativac, vl. Ime Prezime”. Datum početka obavljanja obrta je datum s kojim obrt kreće djelovati.


 

 1. Definirajte djelatnosti – ovisno o tome čime ćete se baviti, kada ih upisujete pretražujete bazu Nacionalne klasifikacije djelatnosti koju možete unaprijed istražiti u Narodnim novinama. Glavnu djelatnost označite kao pretežitu. Odaberite sve djelatnosti koje vam trebaju jer za dodavanje djelatnosti kasnije morati ponovo plaćati upravnu pristojbu.

 

 1. Uplatite upravnu pristojbu i pripremite skenirane dokumente – sve podatke za uplatu imate u sustavu, a možete je izvršiti putem internet bankarstva. Ako nemate internet bankarstvo unaprijed pripremite skeniranu potvrdu o uplati 250,00 kn kao i ostale dokumente koji vam trebaju, a to su:
 • osobna iskaznica s obje strane
 • potvrda o udovoljavanju posebnim zdravstvenim uvjetima za određenu djelatnost ako je propisana zakonom (izdaje ju liječnik specijalist medicine rada)
  uvjerenje o stručnoj osposobljenosti, svjedodžba o završenom srednje strukovnom obrazovanju, diploma o majstorskom zvanju (samo za vezane i povlaštene obrte)
 • dokaz o pravu korištenja prostora (ugovor o zakupu/vlasnički list ili izjavu da ćete adresu koristiti samo za sjedište, a ne i obavljanje djelatnosti ako je recimo obavljate samo kod klijenata)
 • potvrda o prijavi boravišta (za osobe koje imaju prijavljeno boravište)
  dozvola za rad za strance iz trećih država

 

 1. Dobro pregledajte sve upisane podatke, dokumente i pošaljite prijavu 

 
Ovisno o gužvi možete već kroz par dana očekivati informaciju u vašem Korisničkom pretincu unutar e-Građana ili poziv od službenika ako vam nešto nedostaje (zato pazite da unesete ispravan kontakt broj i e-mail). Ako je sve u redu dobit ćete važeću obrtnicu, rješenje i pismo obrtniku. Čestitam! Otvorili sve svoj obrt! Sada morate obaviti par koraka koji su jako važni i preporučio bih vam da se držite navedenih propisanih rokova.
 
Zatim….
 

 • Prvi idući korak je otvaranje bankovnog računa obrta, neke banke omogućavaju započinjanje otvaranja online pa si tako možete olakšati proceduru. Prema nekim iskustvima koje su imali moji prijatelji nije više potrebno izrađivati pečat obrta ni za koji dio ovog procesa, ali nekada ovisi o osobi s kojom radite. Sa sobom ponesite obrtnicu, rješenje i osobnu iskaznicu. Ja koristim samo mobilno bankarstvo te nemam potrebu za Internet bankarstvom na računalu, ali ako vi imate provjerite radi li na vašoj platformi – neki znaju imati problema s Mac računalima.

 

 • Nakon toga trebate u roku od 24 sata od početka djelovanja obrta (datum koji ste na početku upisali) otići napraviti prijavu na Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO). Ako niste negdje drugdje zaposleni trebate im predati obrasce M-1P i M-11P. Ponovo ponesite obrtnicu, rješenje o upisu u registar, osobnu iskaznicu te kopiju potpisnog kartona iz banke. Nekada je potrebna i potvrda o OIB-u koju možete izvaditi unutar sustava e-Građani. Nosite im kopije jer će si vjerojatno ostaviti ovu dokumentaciju. Provjerite je li vam potrebna prijava u Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) — meni je išla automatski ali sam čuo da nije isto u svim gradovima.

 
Prije idućeg koraka trebate se odlučiti na koji će se način oporezivati vaše poslovanje. Preporuča se  tzv. paušalni obrt odnosno obrt s paušalnim oporezivanjem što ima smisla ukoliko radite na način da nemate puno troškova poslovanja koje trebate pravdati. Za ovaj tip oporezivanja porezna uzima u obzir sav prihod koji imate na računu obrta, ne postoji pravdanje troškova, a trenutno imate mogućnost prihodovanja do 300.000 kuna godišnje te niste u sustavu PDV-a. Za primjer uzmimo jednog dizajnera koji naplaćuje svoje usluge te nema puno tekućih troškova poslovanja. Njemu je paušalno oporezivanje praktično, s druge strane nekom tko ima trgovinu i kupuje proizvode te na njima zarađuje u obliku marže ovo nije praktično jer će morati platiti porez na sav ostvaren prihod, bez obzira što je većinu toga morao proslijediti dobavljačima proizvoda.
 
Provjerite sve mogućnosti i trenutno važeće zakone, htio bih naglasiti kako ja nisam službeni savjetnik za ova područja te samo prenosim svoje iskustvo u najboljoj namjeri, ali vlasnik obrta je na kraju uvijek odgovoran za svoje postupke te treba biti upoznat sa svim dijelovima svog poslovanja.
 

 • Zadnji korak je prijava u Poreznu upravu koja je nadležna za područje vašeg sjedište obrta. Njima predajete RPO obrazac u kojem navodite predviđen prihod za tekuću godinu kao i način oporezivanja koji želite – u ovom slučaju paušalni. Ponesite i obrtnicu te rješenje koje ste dobili, kopiju potvrde o boravištu ako je imate i osobnu iskaznicu.

 
Sve obrasce koje predajete poreznoj napravite u dva primjerka, jedan im ostavljate, a drugi koji vam pečatiraju čuvate kao dokaz.
 
RPO obrazac možete pronaći na stranicama Porezne uprave.
Ako slučajno imate prihod od iznajmljivanja stanova i soba za turizam trebate predati i RPO-1 obrazac.
Iako možda izgleda banalno jedna napomena – ne zaboravite na poštanskom sandučiću navesti naziv svog obrta kako bi vam stigla pošta i ako dobijete uplatnice za upis u neke poslovne registre poput ovog zanemarite ih – niste dužni plaćati nikakve poslovne registre.

Pravila privatnosti © 2019. UO Rovinj